Möt världens minsta björn

En av de mest sällsynta björnarna i världen

Detta är världens minsta björn men också en av de mest sällsynta. Den är mycket mindre än sina kusiner brunbjörnen, jättepandan och isbjörnen, och den är också mycket lättare: den väger i genomsnitt mellan 25 och 65 kilo, medan isbjörnar kan väga upp till 800 kilo.

Den lever i de tropiska skogarna i Sydostasien och tillbringar mycket tid hängande i träd. Till skillnad från andra björnar drar den nytta av sin lilla storlek och sina stora siktarformade klor. Där uppe bygger den ett slags bo som den använder som skydd. En annan överraskande egenskap: dess tunga, som är den längsta av alla björnarter. Den mäter upp till 45 cm och hjälper den att hämta honung och dra ut insekter ur de hål som de gömmer sig i. Dess matdiet ger flera tjänster till ekosystemet. Fröna från de frukter den äter sprids genom dess avföring och bidrar till den tropiska skogens överlevnad. Genom att äta parasiter som termiter reglerar den också deras population och begränsar deras påverkan på träden.

Den här björnen är dock listad som ”sårbar” av IUCN. Orsakerna: förstörelse av de skogar som den är beroende av och jakt. I likhet med sin kusin den asiatiska svartbjörnen, som den delar vissa livsmiljöer med, är den måltavla för handeln med björngalla, som används i traditionell kinesisk medicin. I Sydostasien arbetar flera organisationer för att skydda denna unika björn. Den malaysiska solbjörnen känns igen på sin korta svarta päls, den gula u-formade fläcken på bröstet och den grå-orangea nosen.

Brut.