Cunoașteți cel mai mic urs din lume

Unul dintre cei mai rari urși din lume

Este cel mai mic urs din lume, dar și unul dintre cei mai rari. Mult mai mic decât verii săi, ursul brun, panda uriaș și ursul polar, este, de asemenea, mult mai ușor: cântărește în medie între 25 și 65 de kilograme, în timp ce urșii polari pot cântări până la 800 de kilograme.

Vive în pădurile tropicale din Asia de Sud-Est, își petrece mult timp agățat în copaci. Spre deosebire de alți urși, beneficiază de dimensiunea sa mică și de ghearele mari în formă de seceră. Acolo sus, își construiește un fel de cuib pe care îl folosește ca adăpost. O altă caracteristică surprinzătoare: limba sa, care este cea mai lungă dintre toate speciile de urși. Măsurând până la 45 cm, aceasta îl ajută să aducă miere și să extragă insectele din găurile în care se ascund. Dieta sa alimentară oferă mai multe servicii ecosistemului. Semințele fructelor cu care se hrănește sunt răspândite prin fecalele sale și contribuie la supraviețuirea pădurii tropicale. De asemenea, mâncând paraziți precum termitele, reglează populația acestora și limitează impactul lor asupra copacilor.

Cu toate acestea, acest urs este catalogat ca fiind „vulnerabil” de către IUCN. Motivele: distrugerea pădurilor de care depinde și vânătoarea. Ca și vărul său, ursul negru asiatic, cu care împarte unele habitate, este vizat de comerțul cu bilă de urs, folosită în medicina tradițională chineză. În Asia de Sud-Est, mai multe organizații depun eforturi pentru a proteja acest urs unic. Recunoscut după blana sa scurtă și neagră, după pata galbenă în formă de „u” de pe piept și după botul său gri-portocaliu, acesta este Ursul Soarelui din Malaezia.

Brut.