Poznaj najmniejszego niedźwiedzia na świecie

Jeden z najrzadszych niedźwiedzi na świecie

Jest to najmniejszy niedźwiedź na świecie, ale również jeden z najrzadszych. Znacznie mniejszy od swoich kuzynów: niedźwiedzia brunatnego, pandy olbrzymiej i niedźwiedzia polarnego, jest również znacznie lżejszy: waży średnio od 25 do 65 kilogramów, podczas gdy niedźwiedzie polarne mogą ważyć do 800 kilogramów.

Żyje w lasach tropikalnych Azji Południowo-Wschodniej, spędza dużo czasu wisząc na drzewach. W przeciwieństwie do innych niedźwiedzi, korzysta z jego niewielkich rozmiarów i dużych sierpowatych pazurów. Tam buduje rodzaj gniazda, które służy mu za schronienie. Kolejną zaskakującą cechą jest jego język, który jest najdłuższy spośród wszystkich gatunków niedźwiedzi. Mierzący do 45 cm, pomaga mu w zdobywaniu miodu i wydobywaniu owadów z dziur, w których się chowają. Jego dieta dostarcza ekosystemowi wielu usług. Nasiona owoców, którymi się żywi, są roznoszone przez jego odchody i przyczyniają się do przetrwania lasu tropikalnego. Zjadając pasożyty, takie jak termity, reguluje również ich populację i ogranicza ich wpływ na drzewa.

Jednakże niedźwiedź ten jest wymieniony jako „wrażliwy” przez IUCN. Powody: niszczenie lasów, od których jest uzależniony i polowania. Podobnie jak jego kuzyn, azjatycki niedźwiedź czarny, z którym dzieli niektóre siedliska, jest on celem handlu niedźwiedzią żółcią, używaną w tradycyjnej medycynie chińskiej. W południowo-wschodniej Azji kilka organizacji pracuje nad ochroną tego wyjątkowego niedźwiedzia. Rozpoznawalny po krótkim czarnym futrze, żółtej plamie w kształcie litery U na piersi i szaropomarańczowym pysku, jest to niedźwiedź malajski.