Maak kennis met de kleinste beer ter wereld

Een van de zeldzaamste beren ter wereld

Dit is de kleinste beer ter wereld, maar ook een van de zeldzaamste. Veel kleiner dan zijn neven de bruine beer, de reuzenpanda en de ijsbeer, is hij ook veel lichter: hij weegt gemiddeld tussen 25 en 65 kilo, terwijl ijsberen tot 800 kilo kunnen wegen.

Hij leeft in de tropische bossen van Zuidoost-Azië en brengt veel tijd door hangend in bomen. In tegenstelling tot andere beren, profiteert hij van zijn kleine formaat en grote sikkelvormige klauwen. Daarboven bouwt hij een soort nest dat hij als schuilplaats gebruikt. Een ander verrassend kenmerk: zijn tong, die de langste is van alle berensoorten. Met een tong van 45 cm kan hij honing halen en insecten uit de holen halen waarin ze zich schuilhouden. Zijn voedselpakket levert verschillende diensten aan het ecosysteem. De zaden van de vruchten die hij eet, worden via zijn uitwerpselen verspreid en dragen bij tot het voortbestaan van het tropisch woud. Door parasieten zoals termieten te eten, reguleert hij ook hun populatie en beperkt hun invloed op de bomen.

Deze beer staat echter op de “kwetsbare lijst” van de IUCN. De redenen: de vernietiging van de bossen waarvan hij afhankelijk is en de jacht. Net als zijn neef de Aziatische zwarte beer, waarmee hij enkele habitats deelt, is hij het doelwit van de handel in berengal, die in de traditionele Chinese geneeskunde wordt gebruikt. In Zuidoost-Azië zetten verschillende organisaties zich in voor de bescherming van deze unieke beer. Herkenbaar aan zijn korte zwarte vacht, de gele u-vormige vlek op zijn borst en zijn grijs-oranje snuit, is dit de Maleise Zonnebeer.

Brut.