Meet the smallest bear in the world

One of the rarest medve in the world

Ez a legkisebb medve a világon, de egyben az egyik legritkább is. Sokkal kisebb, mint unokatestvérei, a barnamedve, az óriáspanda és a jegesmedve, és sokkal könnyebb is: átlagosan 25 és 65 kiló között van a súlya, míg a jegesmedvék akár 800 kilót is nyomhatnak.

A délkelet-ázsiai trópusi erdőkben él, sok időt tölt a fákon lógva. Más medvékkel ellentétben előnyére válik kis mérete és nagy, sarló alakú karmai. Odafent egyfajta fészket épít, amelyet menedékként használ. Egy másik meglepő tulajdonsága: a nyelve, amely a leghosszabb az összes medvefaj közül. Akár 45 cm hosszú is lehet, és segít neki mézet szerezni, illetve rovarokat kiszedni az odúkból, amelyekben rejtőzködnek. Táplálékai számos szolgáltatást nyújtanak az ökoszisztémának. A gyümölcsök magjai, amelyekkel táplálkozik, az ürülékével terjednek, és hozzájárulnak a trópusi erdők fennmaradásához. Azzal, hogy megeszi az olyan élősködőket, mint a termeszek, szabályozza a populációjukat is, és korlátozza a fákra gyakorolt hatásukat.

Az IUCN azonban ezt a medvét a “sebezhető” kategóriába sorolja. Az okok: az erdők pusztulása, amelyektől függ, és a vadászat. Unokatestvéréhez, az ázsiai fekete medvéhez hasonlóan, amellyel bizonyos élőhelyeken osztozik, a hagyományos kínai gyógyászatban használt medveepe kereskedelmének célpontja. Délkelet-Ázsiában számos szervezet dolgozik ennek az egyedülálló medvének a védelmén. Rövid fekete bundájáról, a mellkasán lévő sárga, U alakú foltról és szürkés-narancsos pofájáról ismerhető fel, ez a maláj napmedve.

Brut.

Napmedve.