Fakta o jaguárech pro děti

Krátká fakta pro děti

Jaguár

Jaguár v Milwaukee County. Zoologické zahrady

Jaguár „černý panter“

Stav ochrany


Starší ohrožení (IUCN 3. stupně).1)

Vědecká klasifikace

Rod:

Třída:

Tříd:

Řád:

Družina:

Rod:

Binomický název

Panthera onca

Linnaeus, 1758

Obsah výskytu jaguára

Jaguár je druh divoké kočky a jediný zástupce rodu Panthera pocházející z Ameriky. Současný areál jaguára sahá od jihozápadu Spojených států a Mexika až po velkou část Střední Ameriky. Ačkoli na území západních Spojených států nyní žijí jednotlivé kočky, byl tento druh ze Spojených států od počátku 20. století z velké části vyhuben. Na Červeném seznamu IUCN je uveden jako téměř ohrožený druh a jeho početnost klesá. Mezi hrozby patří ztráta a fragmentace životního prostředí.

Jaguár je největším druhem kočky v Americe a třetím největším druhem po tygrovi a lvu. Tato skvrnitá kočka se velmi podobá levhartovi, je však obvykle větší a robustnější. Pohybuje se v různých lesnatých i otevřených terénech. Jaguár rád plave a je převážně samotářský, oportunistický, stébelnatý a křovinatý predátor na vrcholu potravního řetězce. Jako klíčový druh hraje důležitou roli při stabilizaci ekosystémů a regulaci populací kořisti.

Figurka jaguára Moche (300 n. l.), Larco Museum Lima, Peru

Kočka je často zabíjena, zejména při konfliktech s rančery a zemědělci v Jižní Americe. Ačkoli se její areál zmenšil, zůstává stále velký. Vzhledem ke svému historickému rozšíření v předkolumbovské Střední a Jižní Americe byl jaguár symbolem moci a síly. Mezi andskými kulturami se kult jaguára, rozšířený ranou kulturou Chavín, stal do roku 900 př. n. l. uznávaným na většině území dnešního Peru.

  • Vzhled
  • Prostředí
  • Strava
  • Rozmnožování
  • Podoba
  • Obrázky pro děti

Vzhled

Jaguár

Jaguár, kompaktní a dobře osvalené zvíře, je největší kočkou Nového světa a největším masožravým savcem Střední a Jižní Ameriky. Jeho srst je většinou plavě žlutá, ale na většině těla přechází do červenohnědé. Břišní partie jsou bílé. Srst je pokryta rozetami, které slouží k maskování ve světle jeho pralesního prostředí. Skvrny a jejich tvar se u jednotlivých jaguárů liší. Lesní jaguáři jsou často tmavší a podstatně menší než ti z otevřených oblastí.

Jaguár je v ramenou vysoký 63 až 76 cm. Ve srovnání s podobně zbarveným levhartem je jaguár větší, těžší a poměrně zavalité postavy. Díky krátké a zavalité stavbě končetin je jaguár zdatný ve šplhání, plazení a plavání. Zvíře má velmi silný skus, a to i ve srovnání s ostatními velkými kočkami. Díky tomu dokáže jaguár prokousnout obrněné plazy, jako jsou kajmani, krokodýli, želvy a želváci.

Sofie, jeden z krásných jaguárů v The Big Cat Sanctuary

Ačkoli se jaguár velmi podobá levhartovi, je robustnější a těžší a obě zvířata lze rozlišit podle rozet: rozety na srsti jaguára jsou větší, je jich méně, obvykle jsou tmavší a mají silnější linie a malé skvrny uprostřed, které levhart postrádá. Jaguáři mají ve srovnání s levharty také kulatější hlavu a kratší, podsaditější končetiny.

Prostředí

V současné době se areál jaguára rozprostírá od Mexika přes Střední Ameriku až po Jižní Ameriku, včetně velké části Amazonie v Brazílii. Jaguáři jsou zdatní plavci a šplhavci a často dávají přednost životu u řek, v bažinách a v hustých lesích s hustým porostem pro pronásledování kořisti.

Jaguáři kdysi žili až na jihozápadě Spojených států. Poslední volně žijící jaguár ve Spojených státech uhynul kolem roku 1960. Některé z těchto koček opět migrují z Mexika na sever.

Na počátku 20. století sahal areál jaguára až k Velkému kaňonu a možná i Coloradu a na západ až k Monterey v severní Kalifornii. Jaguár je ve Spojených státech chráněným druhem podle zákona o ohrožených druzích, který zastavil jeho odstřel kvůli kožešině. Jaguáří kůže jsou také vládou USA považovány za nelegální kontraband a jinak Američané z velké části přestali nosit kožichy z kůží koček skvrnitých, protože občané si uvědomují mezinárodní osud velkých koček.

Jaguár

Jaguár s ptákem

Jako všechny kočky je i jaguár obligátní masožravec, živí se pouze masem. Je oportunistickým lovcem a jeho jídelníček zahrnuje nejméně 87 druhů. Při lovu se obvykle snaží tajně přiblížit ke kořisti a pak na ni jaguár náhle skočí a shodí ji. Poté kořist odnese na bezpečné místo a sežere ji. Jaguár je často popisován jako noční, ale přesněji řečeno je krepuskulární (vrchol aktivity kolem svítání a soumraku).

Jaguár je spíše stalk-and-ambush než pronásledující predátor. Kočka se pomalu pohybuje po lesních cestách, naslouchá a sleduje kořist, než se vrhne na ni nebo ji přepadne. Jaguár útočí z úkrytu a obvykle ze slepého místa cíle rychlým výpadem; domorodci i terénní výzkumníci považují schopnosti tohoto druhu při přepadení za téměř bezkonkurenční v živočišné říši. Součástí přepadení může být i skok do vody za kořistí, protože jaguár je docela dobře schopen nést velkou kořist při plavání; jeho síla je taková, že mršinu velkou jako kráva dokáže vytáhnout na strom, aby se vyhnul záplavové hladině.

Jaguáři někdy vyčkávají u vody a občas do ní udeří ocasem. Když tím přilákají ryby, vymrští se tlapou a nabodnou rybu na drápy.

Jaguáři v Cameron Park Zoo ve Waco v Texasu

Jaguár je často popisován jako noční, ale přesněji je krepuskulární (vrchol aktivity kolem svítání a soumraku). Loví jak samci, tak samice, ale samci se každý den vydávají na delší cesty než samice, což odpovídá jejich větším teritoriím. Jaguár může lovit i během dne, pokud je k dispozici zvěř, a je to poměrně energická kočkovitá šelma, která tráví až 50-60 % svého času aktivně. Vzhledem k nepolapitelnosti jaguára a nepřístupnosti velké části jeho oblíbeného prostředí je obtížné ho spatřit, natož studovat.

Reprodukce

Samice zajišťují veškerou výchovu. Doba březosti trvá 93-105 dní, samice rodí až čtyři mláďata, nejčastěji dvě. Mláďata se rodí slepá, zrak získávají po dvou týdnech. Mláďata jsou odstavena ve třech měsících, ale zůstávají v porodním doupěti šest měsíců, než odejdou s matkou na lov. V matčině společnosti setrvají jeden až dva roky, než odejdou a založí si vlastní teritorium. Mladí samci jsou zpočátku kočovní a potýkají se se svými staršími kolegy, dokud se jim nepodaří získat území. Typická délka života ve volné přírodě se odhaduje přibližně na 12-15 let; v zajetí se jaguár dožívá až 23 let, což ho řadí mezi nejdéle žijící kočky.

Obrázky pro děti

  • Ačkoli bylo rozeznáno mnoho poddruhů jaguára, nejnovější výzkumy naznačují pouze tři. Geografické bariéry, jako je řeka Amazonka, omezují tok genů v rámci druhu

  • Fosilie lebky pleistocenního severoamerického jaguára (Panthera onca augusta)

    .

  • Melanistický jaguár je barevná morfa, která se v populacích vyskytuje s frekvencí asi 6 procent

  • .

  • Matka se chystá zvednout mládě za krk

  • Jaguár má tzv. mimořádně silný skus, který mu umožňuje prorazit krunýře obrněné kořisti

  • Ilustrace jaguára zabíjejícího tapíra, největšího původního suchozemského živočicha v jeho areálu

  • Jaguár se může pohybovat v různých lesnatých i otevřených biotopech, je však silně vázán na přítomnost vody

  • Dospělý jaguár v Cameron Park Zoo, Waco, Texas

  • Hlava jaguára je robustní a čelist mimořádně silná. Velikost jaguárů má tendenci se zvětšovat, čím jižněji se nacházejí

  • Sedící jaguár (900 – 1250 n. l.), Chichen Itza, Yucatán, Mexiko

  • Onyxová socha jaguára z Teotihuacánu, pravděpodobně rituální nádoba

  • Kamenné sedátko jaguára

.